Banany nie rosną w Polsce, ale mimo to są u nas wszechobecne. To najbardziej popularny owoc tropikalny na całym świecie. Jednak wprowadzenie dojrzałych bananów na rynek, od plantacji tropikalnych po sklepy spożywcze, to skomplikowany proces.
Na jednym drzewie może rosnąć do 170 bananów
• W przeciwieństwie do owoców sezonowych banany obwicie rosną przez cały rok.
Spakowane banany przewożone są na statek
Statki z bananami ładujemy raz w tygodniu.
Temperatura nie może być niższa – dochodzi wtedy do przechłodzenia towaru, w wyższej temperaturze banan zaczyna dojrzewać i może nie przetrwać transportu.
Po kontroli jakości banany trafiają do Zgorzelca i Gdańska gdzie poddawane są procesowi dojrzewania.
Czas dojrzewania: 4-6 dni
Temperatura: +18 stopni C
Żółte banany ze Zgorzelca trafiają na półki supermarketów w całym kraju oraz za granicą.
Banany bezpośrednio po dojrzewaniu trafiają do naszych klientów – centrów dystrybucyjnych i supermarketów takich jak: Biedronka, Kaufland, Tesco, Polo Market, Aldi, Dino, Carrefour, Intermarche Netto, Żabka, E.Leclerc oraz supermarketów za granicą: Profi, Penny i Maxima.
Każdy supermarket w zależności od dalszej dystrybucji posiada swoją własną specyfikację, która mówi w jakim stopniu dojrzałości banana chcą otrzymać.
Idealne do transportu
Supermarkety i Centra dystrybucji
Dla smakoszy zielonych bananów są mniej słodkie i często wykorzystywane w gotowaniu
Finalni konsumenci